Ansökan har stängt

Du hittar aktuella annonser här!


Regeringsuppdrag för en trygg elförsörjning – praktik eller uppsats

Nu kan du få en unik möjlighet att delta i analysen och arbetet med ett regeringsuppdrag som har stor påverkan på svensk energipolitik och omställning till ett fossilfritt samhälle. Som student kan du antingen delta som praktikant under 8-20 veckor på våren, alternativt genom att skriva en akademisk uppsats som stärker kunskapsunderlaget för regeringsuppdraget. Läs mer och sök direkt då tillsättning sker löpande!

Regeringsuppdraget och Länsstyrelsen Skåne

Regeringen har gett fyra Länsstyrelser i uppdrag att analysera förutsättningarna för en trygg elförsörjning. Detta kan ha stor påverkan på lokala och regionala möjligheter till tillväxt och elektrifiering av transporter och industri. Just nu ökar effektbehovet på flera håll i landet samtidigt som det pågår en bred omställning till ett energisystem baserat främst på förnyelsebara energikällor.

Nu ska bland annat Länsstyrelsen Skåne analysera situationen och behoven lokalt och regionalt. Uppdraget ska resultera i en rapport till regeringen som ur ett regionalt perspektiv beskriver hur effektsituationen ser ut idag och vilka befintliga eller möjliga framtida problem och risker som finns i länen. Länsstyrelsen Skåne har kontor i Malmö och Kristianstad, med totalt 600 medarbetare som arbetar för att ta ansvar för samhällsbygget, skydda miljön och investera i landsbygden.

Arbetsuppgifter som praktikant

Som praktikant kommer du att stötta den skånska arbetsgruppen och delta i genomförandet av regeringsuppdraget för att analysera förutsättningarna för en trygg elförsörjning. Rapporten ska levereras till regeringen i augusti och under praktikperioden kan du exempelvis få arbeta med datainsamling, arrangera seminarier, konferenser och dialogmöten med nyckelaktörer, delta i forum och seminarier som berör uppdraget, sammanställa anteckningar och kunskapsunderlag eller göra egna utredningar. Du kan också ha viss kontakt med andra regionala och nationella aktörer.

Din arbetsplats kommer främst att vara på Länsstyrelsens kontor i Malmö och vissa resor inom Skåne kan förekomma, men även inom landet.

Frågeställningar för akademisk uppsats

Det pågår en snabb utveckling med ny energiteknik, lokal energiproduktion, ökade lagringsmöjligheter, bättre elmätare, automatisering, nya prismodeller, förändrad reglering etc. Regeringsuppdraget för en trygg elförsörjning rymmer en mängd spännande frågeställningar och kan undersökas utifrån flera olika studieinriktningar.

Är du t ex. statsvetare, jurist, ingenjör, nationalekonom, samhällsplanerare och har egna idéer för relevanta frågeställningar? Eller kan någon av dessa passa din uppsats under våren:

  • Kan befintliga lagar och regleringar användas för att uppmuntra ett mer effektivt nyttjande av el-infrastruktur?
  • Vilka orsaker har gett upphov till den elsituation som Skåne har idag?
  • Vilka industrier i Skåne behöver fortfarande ställa om från fossila processer och vilket elbehov kan det ge upphov till?
  • Hur kan man skapa mer tillförlitliga prognoser för investeringsplaner och andra strategiska vägval kopplat till elförsörjningen?
  • Hur hanteras reglering och investeringar i el-infrastruktur regionalt och lokalt?

Vem vi söker

Med den bredd av arbetsuppgifter och frågeställningar som kan vara aktuella tror vi inte att din studieinriktning behöver vara avgörande. Däremot tror vi att det är viktigt att du:

  • Är intresserad av exempelvis svensk energipolitik, teknikutveckling, klimatanpassning inom industrin, elektrifiering eller arbete med samverkan och offentliga utredningar.
  • Är en drivande och effektiv person som håller tidsplaner och har förmåga att arbeta såväl självständigt som i grupp. Du bör trivas med koordinering av ditt eget och andras arbete.
  • Vill kombinera studier (praktik eller uppsats) med ett viktigt samhällsuppdrag och bidra till arbetet med regeringsuppdraget
  • Arbetar flytande på svenska och engelska.

Villkor

Praktikperiod: Våren 2020, 8-20 veckor på heltid enligt överenskommelse.
Ersättning: Praktikplatsen/uppsatsen är obetald och bör genomföras inom dina studier.
Arbetsplats: Länsstyrelsen Skånes kontor i Malmö.
Handledning: Du handleds och planerar ditt arbete tillsammans med dedikerade medarbetare på Miljöstrategiska enheten och enheten för Samhällsskydd och Beredskap .

Ansökan har stängt

Du hittar aktuella annonser här!