Ansökan har stängt

Du hittar aktuella annonser här!


Kickstarta din hållbarhetsresa med KRAV: Regelutvecklingspraktik som förändrar matvärlden

Tycker du att mat är en viktig del i arbetet mot en mer hållbar värld? Vill du jobba på en strategisk nivå och ha möjlighet att påverka omställningen i livsmedelsbranschen? KRAV går nu igenom en förändringsfas baserat på ett aktivt inlyssningsarbete som gjorts under 2023 och letar efter en praktikant inom regelutveckling som kan vara med och ta ett helhetsgrepp om såväl form som innehåll av KRAVs regler.

Om KRAV

KRAV-märket är Sveriges mest kända hållbarhetsmärkning för mat. Märkningen har funnits sedan 1985 och har blivit en självklar symbol för hållbarhet, biologisk mångfald och djuromsorg. Reglerna för märkningen utvecklas av KRAV, en ekonomisk förening som ägs av sina medlemmar, engagerade representanter från livsmedelsbranschen. KRAV-certifieringen utgår ifrån EU:s lagstiftning om ekologisk produktion. Härutöver har KRAV strängare regler inom biologiska mångfald, djurvälfärd, klimat och socialt ansvar. KRAV är en tredjepartscertifiering vilket innebär att KRAV-anslutna företag kontrolleras av oberoende certifieringsföretag.

Vad får jag göra och lära mig under praktiken?

Du kommer att vara en del av projektgruppen som arbetar med KRAVs reglers framtida form och innehåll. KRAV har under 2023 haft ett intensivt inlyssningsarbete där organisationen har arbetat aktivt med att ta emot inspel på hur KRAVs regler ska utformas och utvecklas, och nu är det tid för nästa steg. Mycket av avdelningens arbete består av extern kontakt i form av möten och dialog med KRAV-certifierade producenter, både lantbrukare och livsmedelsförädlare. Det förekommer besök hos KRAVs producenter och även resor till mässor eller andra event. Som praktikant kommer du bidra till projektet och kommer att få ha en variation av arbetsuppgifter som bland annat inkluderar:

  • Delta vid möten och hjälpa till med analysuppdrag som genomförs under projektets gång.
  • Delta och hjälpa till med licensavdelningens löpande arbete.
  • Delta på möten eller mässor.
  • Samla information om olika frågeställningar.
  • Tillsammans med ansvarig planera, förbereda och genomföra kundmöten och ta fram underlag till olika projekt och ärenden som avdelningen arbetar med.

Du kommer att arbeta i projektform med kompetenta och erfarna kollegor, men praktiken innebär också individuellt arbete där du får planera din tid på egen hand. Vår målsättning med att välkomna praktikanter är att ge dig en inblick i vårt dagliga arbete och få erfarenhet från arbetsplatsens dagliga rutiner och uppdrag. Praktiken kommer att ge dig insyn i KRAVs arbete och du kommer bland annat lära dig mer om:

  • Hur certifiering och regelutveckling fungerar, livsmedelsbranschens möjligheter och utmaningar och lärdomar från hållbarhetsarbete.
  • KRAVs regler och hur man arbetar och kommunicerar med aktörerna i livsmedelskedjan.
  • De centrala hållbarhetsutmaningarna och möjligheterna inom livsmedelssektorn.
  • Hur man kommunicerar och bygger värdefulla relationer genom möten och dialog med olika aktörer.
  • Projektledning och projektarbete och hur det fungerar i praktiken.
  • Organisationens olika verksamhetsområden, såsom kommunikation och marknadsarbete.

Kompetenser och färdigheter

Vi arbetar med inkluderande rekrytering och är övertygande om att alla individers styrkor behövs för att bygga ett hållbart samhälle. Du är alltid välkommen med din ansökan och kompetenserna vi söker för just denna roll är:

  • Stort intresse för livsmedelssektorn och hållbarhet.
  • Utbildning som miljövetare, agronom, livsmedelsagronom, måltidsekolog eller annan relevant inriktning.
  • Goda kunskaper i svenska, tillräckligt för att vara tydlig i tal och text.
  • För rollen tror vi också att det är viktigt att du är relationsskapande och strukturerad.
  • Intresse och vilja att lära sig mer om regelutveckling och standardisering.

Det är även meriterande om du har:

  • Förkunskap och erfarenhet om ekologisk certifiering eller från livsmedelsbranschen och/eller dagligvarumarknaden, exempelvis från tidigare jobb eller akademiska projekt.

Villkor

Praktikperiod: Våren 2024, 20 veckor (30hp)
Placering: S:t Olofsgatan 11 i Uppsala. Delar av arbetet kan genomföras på distans.
Handledning: Arbetsuppgifterna under praktiken kommer att handledas av en av KRAVs erfarna experter på licensavdelningen.
Ersättning: Praktikplatsen är obetald och bör genomföras inom ramen för dina studier.

 

 

Ansökan har stängt

Du hittar aktuella annonser här!