Stilfulla cykelställ som fångar solenergi i Uppsala, kontor som designas av hyresgästerna själva med flyttbara väggar och framtidens energiföretag med en kooperativ affärsmodell. Det är bara några av de bidrag som tävlar om totalt 75 000 kr i den internationella hållbarhetstävlingen Sustainergies Cup, med ovanligt många ingenjörsstudenter som deltagare. För vardera utmaning har fem team gått till final och vinnarna kommer att tillkännages vid prisutdelningen den 9 mars, på Sveavägen 44 i Stockholm.

Pressmeddelande 2016-03-02

Alla vi i juryn är enormt imponerade av hur studenter från olika studieinriktningar har tagit sig an dessa affärskritiska hållbarhetsutmaningar på ett så insiktsfullt och modigt sätt! Framtidens beslutsfattare behöver tidigt förstå just detta, att hållbar utveckling och affärsnytta är oskiljaktiga, säger Ylva Öhrnell, ordförande för Nätverket för Hållbart Näringsliv och en av medlemmarna i juryn.

I den sjunde upplagan av Sustainergies Cup ligger fokus på att hitta idéer och lösningar för den hållbara staden, det cirkulära kontoret och framtidens energisystem. Atlas Copco, Skandia Fastigheter och Energimyndigheten är avsändarna som kommer belöna vinnarna med prischeckar om 25 000 kr. Av de drygt 100 tävlande studenterna har nu 15 team från Sverige, Spanien, Bangladesh och Australien valts ut som finalister i tävlingen. Årets tävling har lockat ovanligt många ingenjörer till att lösa hållbarhetsutmaningar och bland finalisterna finns även miljövetare, ekonomer och matematiker, med flera.

Nu återstår juryns viktiga arbete att utse de tre vinnande bidragen. Årets jury består av Mattias Goldmann, utsedd till ”Mäktigast i Hållbarhetssverige 2016” av Aktuell Hållbarhet och VD på Fores; Sofie Allert, grundare och VD på Swedish Algae Factory; Magnus Ljungberg, VD på Futerra; Ylva Öhrnell, ordförande för Nätverket för Hållbart Näringsliv samt Environment and Quality Manager på DHL Freight; Sofia Svingby, Vice President Corporate Responsibility på Atlas Copco, Helena Lundborg, hållbarhetschef på Skandia Fastigheter och Mattias Eriksson, direktör vid GD-sekretariatet på Energimyndigheten.

Kontaktpersoner

Markus Danell, Verksamhetschef Sustainergies, 073 809 62 43, markus@sustainergies.se

Lotta Gill, Communication Manager Atlas Copco, 070 340 86 80, lotta.gill@se.atlascopco.com

Ola Westberg, Presschef Energimyndigheten, 016-544 20 36, ola.westberg@energimyndigheten.se

Katarina Noré, Kommunikationschef Skandia Fastigheter, 073 944 72 04, katarina.nore@skandiafastigheter.se

Helena Lundborg, Hållbarhetschef Skandia Fastigheter, 070 593 00 69, helena.lundborg@skandiafastigheter.se

Länkar