Studenter som deltagit i hållbarhetsacceleratorn ASAP:s vinner pris som framtidens hållbara ledare. Vinnande förslaget ”Scania Mundus” handlar om hur man kan kombinera kollektivtrafik och återvinning av komposterbart avfall. Genom en påbyggnad kan bussar börja transportera både avfall till biogasproduktion och passagerare, vilket ger dubbel nytta när tillgången på förnyelsebart bränsle ökar och fler kan få tillgång till kollektivtrafiken. 

Pressmeddelande 2018-11-27

 Bakom idéen ”Scania Mundus” står Aman Kapoor (KTH), Jonathan Sigvant (UU), Ida Pehrson (KTH) och Joanna Krol (SU).

– Vi har hittat en lösning som vi tror på genom att kombinera personliga erfarenheter och Scanias teknologi. Genom att delta i ASAP känner vi att vi kan göra detta tillsammans, säger Joanna Krol.

Uppgiften var att skapa lösningar som kan öka takten på arbetet för att nå de Globala målen i Agenda 2030. Vinnarna får 75 000 kr och utsågs av juryn med motiveringen:

– Förslaget ger makt åt alla människor, oberoende ekonomisk kapacitet och social status, att bidra till en bättre miljö genom att kombinera beteendeförändring med ett direkt ekonomiskt incitament.

ASAP (A Sustainability Acceleration Project) är Sveriges första hållbarhetsaccelerator för studenter. En intensivutbildning kombineras med tävling och syftet är att stärka studenter som framtidens hållbarhetsledare. Miljömärkning Sverige (Svanen) och Sustainergies startade ASAP i juni 2018 och projektets huvudpartners är Samsung, Scania och Nordea. Av tusentals intresserade valdes 48 studenter ut och tävlade i 12 tvärvetenskapliga lag, varav tre finalister presenterade på finaldagen.
Jury:
Ishtar Touailat, Innovationschef, Tieto, Mattias Goldmann, VD, Fores, Johan Kuylenstierna,  professor på Stockholm Universitet, vice ordförande för Klimatpolitiska rådet, Mia Crawford, koordinator Agenda 2030, Utrikesdepartementet, Janna Jarlman, investeringsanalytiker, Norrsken Foundation, Ragnar Unge, VD, Miljömärkning Sverige (Svanen). Läs mer på www.asap2030.com
Övriga finalister i korthet: 
”We respect your time” (Samsung )- hur man skapar hälsosam teknikanvändning genom att införa telefonfria zoner på tillexempel caféer och busshållplatser.  Syftet är att uppmuntra till riktiga samtal. Samt lansera en mjukvara som påminner användaren om hur mycket tid den spenderat på sin smartphone.
”Nordea Progress Fund” (Nordea): En fond som bara innehåller företag som hela tiden förbättrar sin hållbarhetsprestanda. Jämfört med traditionella hållbarhetsfonder som innehåller de företag som redan har högst hållbarhetsrating. Spararna ska kunna se hur fonden går från ”grå till grön”.

Kontaktpersoner

Presskontakt Miljömärkning Sverige: Anna Norberg (pressansvarig), anna.norberg@svanen.se, 076 262 54 90

Presskontakt Sustainergies: Simon Werbart Flato (verksamhetschef), simon@sustainergies.se, 073 6000 291

Kontaktperson ”Scania Mundus”: Ida Pehrson (KTH),
idapehrson@hotmail.com, 073 551 84 14

Kontaktperson ”We respect your time”: Sonja Sophia Wilhelm +49 1578468749

Kontaktperson ”Nordea Progress Fund”: Andreas Lennartson 072 301 96 46

Länkar

Bilder från finalen

Fotograf Sofia Lindblom.