Ansökan har stängt

Du hittar aktuella annonser här!


Utvärdera hur regeringens politik är förenlig med Sveriges klimatmål

”Min förhoppning är att denna praktik kan vara en språngbräda för att bygga kunskap och nätverk för dig som vill driva och utveckla Sveriges klimatarbete i din framtida yrkesroll”, så säger Anna Elofsson utredare och handledare på klimatpolitiska rådets kansli. Nu har du chansen att söka en praktikplats på en liten och inkluderande myndighet som jobbar med en stor fråga: hur når Sverige noll utsläpp av växthusgaser senast år 2045?

Om Klimatpolitiska rådet

Klimatpolitiska rådet bildades den 1 januari 2018 med uppgift att utvärdera hur regeringens samlade politik är förenlig med Sveriges klimatmål. Som praktikant får du jobba mitt i händelsernas centrum för arbetet med hur Sverige ska få till den omfattande samhällsförändring som krävs för att nå noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2045.
Klimatpolitiska rådet består av åtta ledamöter med bred tvär- och mångvetenskaplig kompetens som leds av ordförande Johan Kuylenstierna. Rådets kansli är ett litet tajt team heltidsanställda som tar fram underlag, driver den löpande verksamheten, sköter kontakten med andra myndigheter och förbereder rådets möten. Kansliets huvuduppgift är att i samarbete med rådets ledamöter sammanställa en årlig rapport med Klimatpolitiska rådets bedömning av regeringens samlade politik samt rekommendationer om vägar fram. I mars lämnar klimatpolitiska rådet över årets rapport till regeringen. Ta gärna en titt på rapporten 2021.

Vad får jag göra och lära mig under praktiken?

Som praktikant på Klimatpolitiska rådets kansli blir du en viktig del av verksamheten. När du börjar i januari är det högt tempo och hela teamet har fokus på att förbereda och genomföra den stora rapportlanseringen i mars, vilket innefattar allt från eventplanering och inbjudningar till att förbereda presentationsunderlag för rådets ledarmöten. Rapportlanseringen genomförs för att sprida budskapet om rapportens innehåll, vilket innebär mycket kontakt med press och media där du får rodda och praktiskt utföra event. Under andra kvartalet är fokus på omvärldsbevakning och analys inför kommande års rapport.

En praktik på Klimatpolitiska rådets kansli erbjuder dig:

 • Kvalificerat utredningsarbete med goda förutsättningar till kompetensutveckling
 • Möjlighet att få vara mitt i händelsernas och politikens centrum när svensk politik utvärderas utifrån klimatmål
 • Unik chans att få jobba på en av de minsta myndigheterna i Sverige, och därmed möjlighet att vara med i alla delar av verksamheten.
 • Ett inkluderande arbetsklimat med kollegor som har stor erfarenhet och vilja att ge bra förutsättningar för en givande praktik.
 • Möjlighet att göra datainsamling till masteruppsats eller exjobb hos kansliet under hösten 2022, som en fortsättning på din praktik.

Kompetenser och färdigheter

Vi arbetar med en inkluderande rekrytering och är övertygande om att våra olikheter är styrkor för att bygga ett hållbart samhälle. Du är alltid välkommen med din ansökan och kompetenserna vi söker för just denna roll är:

 • Ha ett intresse för politik och klimatomställning.
 • Ha en praktikkurs via dina studier (går att söka som fristående kurs)
 • Vara masterstudent. Eftersom den samlade politiken belyses kan många utbildningsområden vara relevanta; exempelvis statsvetenskap, nationalekonomi, miljöekonomi, ingenjörsstudier, kommunikation och marknadsföring, folkhälsovetenskap. Flera studieinriktningar kan vara av relevans.
 • Har goda kunskaper i både svenska och engelska. Du behöver inte kunna kommunicera helt felfritt i språken, men en god nivå krävs
 • Gärna ha relevant förkunskap inom analysarbete, men framförallt tycker du det är roligt att förstå, sammanställa och kommunicera både kvalitativ och kvantitativ data och information. Det är meriterande om du har god vana av att arbeta i Excel.

Som person är du:

 • Noggrann
 • Driven och självgående
 • Ödmjuk

Villkor

Arbetsplats: Klimatpolitiska rådets kansli på Drottninggatan i Stockholm och på distans hemifrån. Du behöver kunna vara på plats på kontoret i Stockholm.
Praktikperiod: Våren 2022, 20 veckor på heltid (30 hp) från terminsstarten.
Handledning: Du handleds av Anna Elofsson som är utredare på Klimatpolitiska rådet.
Ersättning: Praktikplatsen är obetald och ska genomföras inom dina studier för att du ska få poäng och studiemedel.

Se alla uppdrag

Ansökan har stängt

Du hittar aktuella annonser här!