Ansökan har stängt

Du hittar aktuella annonser här!


Utvärdera hur regeringens politik är förenlig med Sveriges klimatmål

”Min förhoppning är att denna praktik kan vara en språngbräda för att bygga kunskap och nätverk för dig som vill driva och utveckla Sveriges klimatarbete i din framtida yrkesroll”, så säger Anna Elofsson utredare och handledare på klimatpolitiska rådets kansli. Nu har du chansen att söka en praktikplats på en liten och inkluderande myndighet som jobbar med en stor fråga: hur når Sverige noll utsläpp av växthusgaser senast år 2045?

Om Klimatpolitiska rådet

Klimatpolitiska rådet bildades den 1 januari 2018 med uppgift att utvärdera hur regeringens samlade politik är förenlig med Sveriges klimatmål. Som praktikant får du jobba mitt i händelsernas centrum för arbetet med hur Sverige ska få till den omfattande samhällsförändring som krävs för att nå noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2045.

Klimatpolitiska rådet består av åtta ledamöter med bred tvär- och mångvetenskaplig kompetens som leds av ordförande Johan Kuylenstierna. Rådets kansli är ett litet tajt team heltidsanställda som tar fram underlag, driver den löpande verksamheten, sköter kontakten med andra myndigheter och förbereder rådets möten. Kansliets huvuduppgift är att i samarbete med rådets ledamöter sammanställa en årlig rapport med Klimatpolitiska rådets bedömning av regeringens samlade politik samt rekommendationer om vägar fram. Den 25 mars 2021 lämnar Johan Kuylenstierna över årets rapport till klimatminister Per Bolund, håll utkik på rådets hemsida om du vill följa den digitala lanseringen!

Vad blir mina arbetsuppgifter?

Klimatpolitiska rådets kansli har länge tagit emot praktikanter som en del av sitt team och du kommer därför ha en snabb startsträcka för att komma in i verksamheten. När du börjar efter sommaren kommer arbetscykeln för 2022 års rapport precis ha börjat och fokus ligger på omvärldsbevakning, kvalitativ och kvantitativ analys, att sammanfatta underlag, att ha dialogsamtal med intressenter med mera. Utifrån ditt intresse och kansliets behov sätter du och din handledare en plan för dina huvudsakliga ansvarsområden. Kansliet ser gärna att du tycker det är extra roligt att sammanställa, analysera och paketera kvantitativa data!

Vad kan en praktik på Klimatpolitiska rådet erbjuda mig?

 • Kvalificerat utredningsarbete med goda förutsättningar till kompetensutveckling
 • Möjlighet att få vara mitt i händelsernas och politikens centrum när svensk politik utvärderas utifrån klimatmål
 • Unik chans att få jobba på en av de minsta myndigheterna i Sverige, och därmed möjlighet att vara med i alla delar av verksamheten.
 • Ett inkluderande arbetsklimat med kollegor som har stor erfarenhet och vilja att ge bra förutsättningar för en givande praktik.
 • Möjlighet att göra datainsamling till masteruppsats eller exjobb hos kansliet under våren, som en fortsättning på din praktik.

Är denna praktik en bra match för mig?

För att trivas och utvecklas under praktiken ser vi att du behöver:

 • Ha ett intresse för politik och klimatomställning.
 • Vara masterstudent. Eftersom den samlade politiken belyses kan många utbildningsområden vara relevanta; exempelvis statsvetenskap, nationalekonomi, miljöekonomi, ingenjörsstudier, kommunikation, folkhälsovetenskap.
 • Gärna ha relevant förkunskap inom analysarbete, men framförallt tycker du det är roligt att förstå, sammanställa och kommunicera både kvalitativ och kvantitativ data och information. Det är meriterande om du har god vana av att arbeta i Excel.
 • Skriver obehindrat och korrekt på både svenska och engelska

Som person är du:

 • Noggrann
 • Driven och självgående
 • Ödmjuk

Villkor

 • Praktikperiod: Hösten 2021, 20 veckor på heltid (30 hp) från terminsstart.
 • Handledning: Du handleds av Anna Elofsson som är utredare på Klimatpolitiska rådet
 • Arbetsplats: Klimatpolitiska rådets kansli på Drottninggatan i Stockholm och på distans hemifrån.
 • Ersättning: Praktikplatsen är obetald och ska genomföras inom dina studier för att du ska få poäng och studiemedel.
 • Om rekryteringsprocessen: Vi på Sustainergies vill skapa en god upplevelse för dig som kandidat, därmed går vi igenom alla inkomna ansökningar efter sista ansökningsdag samt begär inte in personligt brev. Du får istället svara på frågor kopplade till kraven för rollen (klicka på “Gå direkt till ansökan” för att se dessa). Lägg ned engagemang i svaren då de ligger till grund för bedömningen av din ansökan.

Se alla uppdrag

Ansökan har stängt

Du hittar aktuella annonser här!