På vår hemsida ska du alltid känna dig trygg med vilken information vi samlar in och hur den används. Här kan du se vilka cookies vi samlar in och justera dina inställningar om du vill!
För att leva upp till EU:s engångsplastdirektiv pågår nu ett intensivt arbete på Naturvårdsverkets Återvinninngsenhet. Målet med direktivet är att minska plastprodukters inverkan på miljön. Som praktikant får du möjlighet att ta fram engagerande information och kommunikation till målgrupper som berörs av det nya direktivet, samt stötta med registrering och handläggning av producenter av engångsplast. Var med och ge ny lagstiftning inom miljöfrågor liv genom kommunikation och nya rutiner!
Naturvårdsverket är en statlig myndighet som bedriver arbete inom miljö och hållbarhet och är med och genomför regeringens miljöpolitik. Arbetet sker på uppdrag av den svenska regeringen och omfattar miljöfrågor inom Sverige, EU och internationellt. Läs mer!
Återvinningsenheten arbetar med frågor om producentansvar och gränsöverskridande avfallstransporter, bland annat i form av tillståndsprövning, tillsyn, tillsynsvägledning, utveckling av styrmedel och stöd till regeringen i EU- och internationellt arbete. Enheten är behörig myndighet enligt EU:s avfallstransportförordning. Naturvårdsverket arbetar med det svenska genomförandet av engångsplastdirektivet vilket innebär en rad nya arbetsuppgifter för Återvinningsenheten.
De nya arbetsuppgifter som tillfaller Naturvårdsverket är att hantera anmälningsplikten för vissa producenter, vara ansvarig tillsynsmyndighet för flera av de nya kraven samt ansvara för de nya reglerna och behöver därför ta fram mycket ny vägledning och information som ska kommuniceras ut till rätt målgrupper i rätt tid.
Som praktikant kommer du ta fram texter till vägledning, information och kommunikation, hantera registreringar, ta fram handläggningsrutiner, utveckla metodik samt vissa tillsynsuppgifter som exempelvis att kontakta producenter som ska registrera sig. Du kommer få goda möjligheter att lära dig och förstå hur myndighetsutövning i form av tillsyn bedrivs och insikt i myndighetens arbete med kommunikation och vägledning.
Den svenska lagstiftningen gällande engångsplastdirektivet är ännu inte beslutad vilket innebär att arbetsuppgifterna kan komma att ändras något.
Vi arbetar med en inkluderande rekrytering och är övertygande om att våra olikheter är styrkor för att bygga ett hållbart samhälle. Du är alltid välkommen med din ansökan och kompetenserna vi söker för just denna roll är:
Praktikperiod: Våren 2022, praktik under en hel termin (30 hp) är att föredra, men önskemål om annan omfattning kan anges i din ansökan.
Placering: Arbetet kan helt eller delvis utföras på distans. Om du befinner dig i Stockholm eller Östersund är du välkommen till Naturvårdsverkets kontor.
Handledning: Du handleds av en av Naturvårdsverkets handläggare
Ersättning: Praktikplatsen är obetald och bör genomföras inom ramen för dina studier.