Praktik på Umeå kommuns kansli för Umeå klimatfärdplan!

Vill du vara med och driva Umeås klimatomställning? Som praktikant hos Umeå kommun våren 2025 får du en unik möjlighet att vara en del av kansliet och bidra till arbetet med Umeå klimatfärdplan liksom arbeta med hållbarhetsfrågor i nära samarbete med företag, akademi och invånare. Ansök nu och bli en del av Umeås resa mot en klimatneutral framtid!

Om Umeå Kommun

Umeå kommun är en arbetsplats i ständig utveckling och den största arbetsgivaren i regionen med över 13 000 medarbetare. Med ett starkt fokus på medborgarfokus, öppenhet, tillit och ständiga förbättringar, arbetar de för att nå målet om 200 000 invånare år 2050. Som en dynamisk kulturstad erbjuder de spännande möjligheter att vara med och forma framtiden. Umeå kommun tror på att olikheter berikar och värdesätter mångfald i sin verksamhet. De närmaste åren kommer de att anställa tusentals medarbetare och välkomnar dig att bli en del av vår växande kommun och bidra till deras tillväxt och välfärd!

Om Umeå Klimatfärdplan

Umeå klimatfärdplan, är ett avgörande initiativ där företag, akademi och offentliga aktörer i kommunen samarbetar för att driva på den lokala klimatomställningen. Även om många redan gör bra insatser, är det genom att gemensamt tackla de svårare utmaningarna som de kan accelerera förändringen. Ingen kan ensam minska utsläppen tillräckligt snabbt – samarbete är nyckeln. Umeå klimatfärdplan, som koordineras av Umeå kommun, utformas tillsammans med de verksamheter som ansluter sig och fungerar både som en handlingsplan och ett partnerskap för gemensamt klimatengagemang. Nu har du chansen att göra praktik hos dem och vara en del av detta viktiga arbete!

Vad får jag göra och lära mig under praktiken?

Inför våren 2025 söker de två engagerade studenter som vill göra praktik hos Umeå kommuns kansli för Umeå klimatfärdplan (placerat på avd. Strategisk utveckling på Stadsledningskontoret). Praktiken erbjuder en unik möjlighet att delta i Umeås klimatomställning, där fokus ligger på de klimatområdena Mobilitet och transporter, Energi och byggd miljö, Konsumtion och cirkulär ekonomi, Mat och jordbruk och där gemensamt lärande och dialog inom partnerskapet är centralt.

Som praktikant kommer du få arbeta nära kansliet och vara involverad i många olika uppgifter. Det kan innebära att organisera och delta i möten, producera och redigera texter, samt arbeta direkt med företag och organisationer som deltar i färdplanen. Du kommer även att utföra omvärldsbevakning för att hålla koll på utvecklingen inom klimatarbete både i Sverige och internationellt och delta i andra delar av Umeås klimatomställning exempelvis i insatser tillsammans med invånare. Har du några specialintressen eller kompetenser finns stor möjlighet att också utveckla och genomföra egna idéer och initiativ – för kansliet eller kanske med en partner i färdplanen.

Praktiken ger dig bred praktisk erfarenhet av hållbarhetsarbete, partnerskapsarbete och en chans att vara med och driva förändring på lokal nivå.

Kompetenser och färdigheter

Vi arbetar med en inkluderande rekrytering och är övertygande om att våra olikheter är
styrkor för att bygga ett hållbart samhälle. Du är alltid välkommen med din ansökan och
kompetenserna vi söker för just denna roll är:
  • Du genomför en pågående universitetsutbildning inom relevant ämne, där du fått kunskaper inom någon/flera delar av hållbarhetsområdet eller andra områden som kommunikation, ekonomi, organisation etc.
  • Du kan arbeta på svenska i både tal och skrift. Även meriterande med andra språkkunskaper.
  • Du har ett starkt engagemang för klimatfrågor
  • Ditt intresse för omvärldsfrågor och språkkunskaper är en fördel, då Umeå kommun samarbetar och har partnerskap med städer och organisationer i Europa och världen
  • Du har erfarenhet av att arbeta i team och bidra till gemensamma mål
  • För rollen är det viktigt att du har bra samarbetsförmåga för att kunna arbeta nära olika aktörer och bygga relationer med olika intressenter. Du behöver även vara initiativtagande för att kunna vara med och driva arbetet framåt liksom ha en god problemlösningsförmåga för att kunna vara med och hitta nya kreativa lösningar.

Villkor

Omfattning: Våren 2025, praktik under en hel termin (30 hp) är att föredra, men
önskemål om annan omfattning kan uppges i din ansökan.
Arbetsplats: Umeå kommun, Stadsledningskontoret, avdelningen Strategisk utveckling
Handledning: Du handleds av erfarna utvecklingsstrateger som arbetar med kansliet för Umeå klimatfärdplan, det EU-finansierade pilotstadsprojektet North star och andra insatser inom klimatomställning.
Ersättning: Praktiken är oavlönad och bör helst genomföras inom dina studier.

Ansök nu!

Vi ser fram emot att lära känna dig bättre! Eftersom vi rekryterar kompetensbaserat tar vi inte emot några personliga brev, istället har vi valt specifika frågor för uppdraget. Alla ansökningar tas emot genom formuläret där du också kan ladda upp CV/LinkedIn-profil.

Deadline: 2024-11-03

Vi ser fram emot din ansökan