Bli Hållbarhetsansvarig i modernt familjeföretag

När hållbarhetskraven ökar söker Förenade Bil dig som vill vara med och driva utvecklingen. Som Hållbarhetsansvarig hos ett familjeföretag med över 100 års erfarenhet får du en nyckelroll i att leda arbetet med att möta nya krav på hållbarhetsrapportering och utveckla företagets miljöprofil. Här finns stora möjligheter för dig som är nyexaminerad eller har något års erfarenhet att göra skillnad och växa i rollen!

Om Förenade Bil

Förenade Bil grundades 1921 i Malmö och drivs fortfarande av familjen Söderström. Idag, mer än 100 år senare, omfattar verksamheten försäljning och service av märkena BMW, MINI, KIA och Lexus på 5 orter i Skåne och även i Varberg och Göteborg. Förenade Bil är en familjär arbetsplats och månar om både team-känsla och balans, vilket gett dem ett gott rykte och nöjd personal.

Som familjeföretag ser de långsiktigt på verksamheten och prioriterar att vidareutveckla företagets miljö- och hållbarhetsarbete samt att förbereda sig för att möta kraven på utökad hållbarhetsrapportering enligt CSRD. Därför söker de nu en ny Hållbarhetsansvarig, en spännande roll med kontaktytor ut mot hela verksamheten och stora möjligheter att göra skillnad!

Uppdrag och arbetsuppgifter

Som Hållbarhetsansvarig kommer du inledningsvis fokusera på att säkerställa att verksamheten kan möta de nya kraven på hållbarhetsrapportering enligt CSRD, vilket kan inkludera att leda interna workshops och utbildningar, kartlägga vilken hållbarhetsdata som krävs samt genomföra insamling och sammanställning och koordinera både strategier, policy och rapporteringsprocesser med ekonomifunktionen och övrig ledning. Dessutom kommer du att få arbeta brett med att utveckla företagets miljöprofil och identifiera möjliga hållbarhetsprojekt för att driva förbättringar både internt och externt.

Idag har man solceller på en av sina fastigheter, totalt ca. 300 elbilsladdare installerade, hög standard på avfallshantering där det ingår både farliga ämnen, kemikalier, batterier, däck, metaller etc. samt ett aktivt arbete för att engagera och utbilda personal. Den främsta miljöpåverkan ligger i kundernas användning av sina bilar, vilket gör det särskilt viktigt att både säljare och servicepersonal känner till miljöfördelarna med olika alternativ och kan hjälpa kunder att navigera bland valmöjligheterna. Det finns fortfarande mycket att göra för att utveckla hållbarhetsarbetet och öppenheten för nya idéer och pilotprojekt är stor, vilket också innebär att rollen kan utvecklas mycket även på lång sikt.

Din placering är huvudsakligen vid kontoret i Malmö, men du kommer också att ha löpande kontakt med ca. 10 platschefer för att nå ut till alla verksamhetens anläggningar. Du kommer att ingå i HR- och Ekonomi-teamet med åtta duktiga kollegor och rapportera direkt till företagets Administrativa Chef, som sitter i koncernledningen och ett flertal av företagsgruppens ledningsgrupper.

Kompetenser och färdigheter

Vi välkomnar alla sökande och är övertygade om att mångfald och alla individers styrkor behövs för att bygga ett hållbart samhälle. Därför arbetar vi med en kompetensbaserad rekryteringsprocess, där matchningen baseras på följande kvalifikationer, meriter och personliga egenskaper. För denna roll tror vi att du kan vara nyexaminerad eller ha arbetat i något år, och att du ska vara nyfiken på att lära dig mycket i rollen.

Nödvändiga kvalifikationer

  • Stort miljöintresse som återspeglas inom dina studier eller övriga erfarenheter
  • Viss erfarenhet kopplad till företags hållbarhetsarbete eller hållbarhetsrapportering
  • Körkort är ett krav, men du behöver inte ha tillgång till egen bil
  • Goda språkkunskaper på svenska och engelska

Övriga meriter

  • God förståelse för CSRD, hållbarhetsrapportering eller klimatberäkningar
  • Ev. spetskompetenser inom specifika miljöområden så som kemikaliehantering, avfall, energi eller annat
  • Erfarenhet av att engagera, inspirera och hålla i enklare utbildningar kring hållbarhetsteman.

Personliga egenskaper
För att lyckas i rollen behöver du ha utmärkt kommunikations- och samarbetsförmåga och trivas med att hela tiden ha kontakt med olika människor. Dessutom behöver du arbeta med tydligt resultatfokus och motiveras av att nå uppsatta mål och milstolpar. Du bör också vara självgående med hög förmåga att planera, komma igång och driva ditt eget arbete vidare.

Villkor

Arbetsplats: Vid Malmö-kontoret, samt med besök på övriga anläggningar.
Anställning: Heltid med viss flexibilitet för hybridarbete. Lön med fast grundlön och löpande prestationsbaserade bonusar.
Tillträde: Så snart som möjligt enligt överenskommelse

Kontaktperson

Namn: Simon Werbart Flato

Email: simon@sustainergies.se

Ansök nu!

Vi ser fram emot att lära känna dig bättre! Eftersom vi rekryterar kompetensbaserat tar vi inte emot några personliga brev, istället har vi valt specifika frågor för uppdraget. Alla ansökningar tas emot genom formuläret där du också kan ladda upp CV/LinkedIn-profil.

Deadline: 2024-10-16

Vi ser fram emot din ansökan