På vår hemsida ska du alltid känna dig trygg med vilken information vi samlar in och hur den används. Här kan du se vilka cookies vi samlar in och justera dina inställningar om du vill!
Hur står sig olika tekniker för elproduktion mot varandra? Vilka är de viktigaste utmaningarna att lösa för att kunna skala upp produktionen av solel? Elproduktionen har stor samhällspåverkan och därför är det viktigt att kunna göra så kloka val som möjligt. Därför vill Energiforsk initiera nya forskningsprojekt och här behövs din analys som en viktig förberedelse!
Energiforsk är ett forsknings- och kunskapsföretag som driver och samordnar energiforskning. De strävar efter att vara det naturliga navet i energiforskningen – en opartisk aktör till nytta för framtidens energisystem. I nätverket av intressenter är de snabba att initiera den forskning som efterfrågas – med målet att göra energivärlden smartare!
Energiforsk är ett icke vinstutdelande aktiebolag som ägs av Energiföretagen Sverige, Svenska kraftnät, Energigas Sverige och Swedegas. Organisationen har lång erfarenhet av energirelaterad forskning och utveckling genom de företag och forskningsorganisationer som numera utgör Energiforsk. Uppdragsgivarna finns bland industrin och energiföretagen, i myndigheter och EU samt bland branschorganisationer, konsulter och ideella organisationer.
Ditt uppdrag är att förbereda två forskningsprojekt genom att göra en förstudie och en sammanställning av möjliga frågeställningar. I båda projekten läser du in dig på det befintliga kunskapsläget, gör intervjuer med experter, gör en analys och sammanställer ditt arbete i ett förslag till projektplan.
Förstudien är till ett projekt som ska jämföra olika tekniker för elproduktion ur ett produktionskostnadsperspektiv. Det är dags för en ny etapp av projektet som senast genomfördes 2014 eftersom bland annat teknikutvecklingen inom solkraft och vindkraft har sänkt produktionskostnaderna betydligt. Förstudien ska leda till en projektbeskrivning för den nya etappen och ska besvara vilket innehåll projektet ska ha, vad som har hänt sen senast, samt ge förslag till hur slutrapporten utvecklas för att bli ett bra beslutsunderlag för såväl elbolag som andra intressenter.
Många elbolag är intresserade av att jobba mer med solel, men det finns många utmaningar som de skulle vilja lösa. Därför ser Energiforsk behovet av att identifiera vilka frågeställningar som finns, vilka frågeställningar som många aktörer har ett gemensamt intresse av samt vilka frågeställningar som Energiforsk skulle kunna lösa tillsammans med näringslivet genom gemensamma forskningsprojekt. Ditt resultat är en sammanställning över frågeställningarna och förslag till kommande forskningsprojekt.
Arbetsplats: Energiforsks kontor i centrala Stockholm, viss möjlighet till arbete från valfri plats.
Omfattning: 5 veckor, mellan juni och mitten av augusti.
Ersättning: Marknadsmässig timlön.