På vår hemsida ska du alltid känna dig trygg med vilken information vi samlar in och hur den används. Här kan du se vilka cookies vi samlar in och justera dina inställningar om du vill!
Miljöbalken är ett centralt styrmedel inom miljöpolitiken och bidrar till att de svenska miljömålen uppnås. En viktig komponent är rimlighetsavvägningen i 2 kap miljöbalken, som innebär att en verksamhets kostnader för skyddsåtgärder ska vägas mot den nytta de medför. Det är både en fråga om juridisk tolkning och ekonomisk rimlighet, men idag finns det ingen generell och accepterad metod för avvägningen. Naturvårdsverket vill både inventera hur rimlighetsavvägningar görs idag och ta fram metodförslag och stöd för egna prövningsärenden. Ett mindre team av praktikanter kommer tillsammans med erfarna handledare att samarbeta inom detta uppdrag.
Inom detta uppdrag kommer arbetsuppgifterna och frågeställningarna att delvis bero på din studieinriktning (främst företagsekonomi, nationalekonomi eller juridik) och förkunskap. Exempelvis kan det ingå att kartlägga av lagstiftning, praxis och Naturvårdsverkets tidigare bedömningar, fortsätta utvärdera metodförslag från en tidigare konsultrapport, välja ut lämpliga källor för värdering av miljönytta, identifiera relevanta ekonomiska aspekter etc.
Uppdraget ska göras som praktik inom dina studier från och med terminsstart i januari 2018. Omfattningen är flexibel mellan 10-20 veckor (15-30 hp).