På vår hemsida ska du alltid känna dig trygg med vilken information vi samlar in och hur den används. Här kan du se vilka cookies vi samlar in och justera dina inställningar om du vill!
Miljöbedömningarna av nya projekt är ett viktigt moment i av utbyggnaden och utvecklingen av vårt elnät. Energiforsk vill göra en behovsinventering för att undersöka om ny forskning skulle hjälpa kraftföretagen förbättra integreringen av miljöaspekter i planering och beslutsfattande. Nu erbjuder de en praktikplats för dig som vill vidareutveckla dina kunskaper inom miljörätt och tillståndsprövningar.
Energiforsk är ett forsknings- och kunskapsföretag som driver och samordnar energiforskning. De strävar efter att vara det naturliga navet i energiforskningen – en opartisk aktör till nytta för framtidens energisystem. I nätverket av intressenter är de snabba att initiera den forskning som efterfrågas – med målet att göra energivärlden smartare!
Energiforsk är ett icke vinstutdelande aktiebolag som ägs av Energiföretagen Sverige, Svenska kraftnät, Energigas Sverige och Swedegas. Organisationen har lång erfarenhet av energirelaterad forskning och utveckling genom de företag och forskningsorganisationer som numera utgör Energiforsk. Uppdragsgivarna finns bland industrin och energiföretagen, i myndigheter och EU samt bland branschorganisationer, konsulter och ideella organisationer.
Du ska göra en behovsinventering av vilka frågor som kraftföretagen behöver ha svar på för att kunna förbättra och effektivisera sina tillståndsprocesser vid utbyggnad av elnätet genom nya luftledningar eller nedgrävda kablar. Behovsinventeringen kommer ligga till grund för framtida forskningsprojekt som ska hjälpa branschens aktörer att minska tidsåtgången att få nya projekt godkända genom bättre miljökonsekvensbeskrivningar, med mera. Det finns sannolikt många goda erfarenheter från vindkraft och vattenkraft som genom ny forskning kan appliceras på tillståndsprocesserna för luftledningar och nedgrävda kablar. Du gör behovsinventeringen genom litteraturstudier, intervjuer med experter och workshops med de främsta intressenterna och experterna.
Praktikperiod: Hösten 2018, 10 till 20 veckor på heltid (15-30 hp) med start i september.
Ersättning: Praktikplatsen är obetald och bör genomföras inom dina studier.
Arbetsplats: Energiforsks kontor i centrala Stockholm, viss möjlighet till arbete från valfri plats.