Ansökan har stängt

Du hittar aktuella annonser här!


Exjobb som granskar Coops hållbarhetsdeklarationer

Coop lanserade nyligen hållbarhetsdeklarationer för drygt 10 000 livsmedelsprodukter, vilket är branschens mest heltäckande hållbarhetsbedömning idag. Nu söker de studenter för exjobb som granskar och utmanar den vetenskapliga grunden och metodiken. Med handledning direkt att Coops hållbarhetschef, tillgång till allt tillgängligt material samt stöd av teamet som utvecklat hållbarhetsdeklarationerna är detta en unik uppsatsmöjlighet. Dessutom är temat med uppföljning och mätning av hållbarhetsavtryck oerhört aktuellt!

Om COOP

Coop är en av Sveriges största aktörer inom dagligvaruhandeln. Ända sedan konsumentkooperationens start 1899 har syftet varit att skapa medlemsnytta genom den samlade styrkan av medlemmarnas konsumtion. Idag finns det cirka 650 Coop-butiker från Katterjåkk i norr till Smygehamn i söder, som ägs av 3,5 miljoner medlemmar i 30 konsumentföreningar. Dessutom har Coop länge levt i framkant av miljö- och hållbarhetstänkande, med certifierad fisk, utsläppta höns, det egna varumärket Änglamark och nu även Hållbarhetsdeklarationer för drygt 10 000 livsmedelsprodukter.

Hållbarhetsdeklarationen bedömer hur mycket eller lite en vara påverkar klimat, miljö och samhälle utifrån tio olika områden, t ex Biologisk mångfald, Lokalbefolkning och Bördighet. Det är den mest heltäckande hållbarhetsbedömningen av matvaror i livsmedelsbranschen idag och utgår från råvarornas ursprungsland (primärproduktion) och till viss del utifrån var förädlingen skett. Läs mer om beräkningsmodellen och metoden.

Uppsatsens tema och ramar

Nu söker Coop studenter för exjobb som granskar och utmanar hållbarhetsdeklarationernas vetenskapliga grund och metodik. Tanken är en genomgång av hela det regelverk som Coop tagit fram och analys av t ex förankringen i forskning, svagheter och utvecklingspotential etc. Du kommer att få tillgång till hela materialet bakom hållbarhetsdeklarationerna och handledas av Mattis Bergqvist, hållbarhetschef på Coop, samt stöttas av teamet som tagit fram hela modellen. Exjobbet bör genomföras på masternivå och omfatta minst 20 veckor, på distans eller på Coops kontor i Stockholm. Uppsatsen kan genomföras enskilt, i par eller som två kompletterande uppsatser.

Några exempel på frågor som kan undersökas inom ramarna för exjobbet:

  • Hur väljs hållbarhetsaspekterna ut?
  • Vilken förankring finns för beräkningsmodellen för varje aspekt?
  • Vilka källor används för att hämta in datan?
  • Vilken tillförlitlighet har resultaten?
  • Hur balanseras modellens precision och skalbarhet?

Eftersom det är den första modellen av sitt slag är bedömningarna för många av områdena grova och exjobbet kan bidra till dess fortsatta utveckling. Hela regelverket för hållbarhetsdeklarationerna är transparent och målet är att hela branschen så småningom ska kunna enas om en gemensam plattform!

Kompetenser och färdigheter

Vi arbetar med en inkluderande rekrytering och är övertygande om att våra olikheter är styrkor för att bygga ett hållbart samhälle. Du är alltid välkommen med din ansökan och kompetenserna vi söker för just detta uppdrag är:

  • Förankring i hållbarhetsteori
  • God kunskap om vetenskaplig metodik och researcharbete
  • Intresse för mätning och uppföljning av hållbarhetsaspekter, meriterande med koppling till livsmedelssektorn
  • För uppdraget tror vi också att det är viktigt att du är nyfiken, analytisk och noggrann

Villkor

Uppsatsperiod: Våren 2022, uppsats under en hel termin (30 hp) är att föredra, men önskemål om annan omfattning kan anges i din ansökan.
Placering: På distans eller på plats på Coops kontor i Stockholm, med möjlighet att variera under perioden.
Handledning: Du handleds av Mattis Bergqvist, hållbarhetschef på Coop.
Ersättning: Exjobbet är obetald och bör genomföras inom ramen för dina studier.

Ansökan har stängt

Du hittar aktuella annonser här!