På vår hemsida ska du alltid känna dig trygg med vilken information vi samlar in och hur den används. Här kan du se vilka cookies vi samlar in och justera dina inställningar om du vill!
Är du en student som ska skriva examensarbete till hösten? Då behöver Svensk Dagligvaruhandel din hjälp att undersöka hur djurvälfärden hos kycklingproducenter kan förbättras. WWF har sedan 2021 rödlistat konventionell svensk kyckling bland annat för att djurvälfärden anses bristande. Frågan är en branschgemensam utmaning och nu kan du vara med och undersöka vilka förbättringar som Svensk Dagligvaruhandel kan verka för!
Svensk Dagligvaruhandel är branschorganisation för dagligvarukedjor som hanterar branschgemensamma och konkurrensneutrala frågor. SvDH arbetar aktivt med hållbarhetsinitiativ som att minska plastanvändning, minska matsvinn och öka återvinningsbarheten på förpackningar. De engagerar sig också i EU:s livsmedelsstrategi och stöder en EU-gemensam märkning för djurskydd för att öka transparensen och främja bättre djurvälfärd.
Svensk Dagligvaruhandel tar fram gemensamma branschriktlinjer för att tolka aktuell lagstiftning och deltar aktivt i forum skapade av departement och myndigheter. De arbetar också aktivt för att påverka lagar och regler som är viktiga för att dagligvaruhandeln ska kunna ta ansvar i samhällsviktiga frågor. De kan också använda sin ställning för att främja gemensamma lösningar eller ställa gemensamma krav. Nu vill Svensk Dagligvaruhandel undersöka den svenska kycklingindustrin.
Uppsatsen syftar till att undersöka svenska förhållanden och ge ett fördjupat underlag för Svensk Dagligvaruhandel att utgå ifrån. Studien bör jämföra olika produktionssätt, undersöka tillsynsförhållanden och identifiera förbättringsbehov, men det finns flera frågor som kan undersökas inom ramarna för exjobbet:
Det är viktigt att studien är balanserad för att rymma fler av perspektiven i livsmedelskedjan. För exjobbet kommer du att handledas av hållbarhetsansvarig vid Svensk Dagligvaruhandel, samt ha kontakt med experter internt inom medlemsorganisationerna och externt för att samla in information och förbättringsförslag. Du behöver också själv säkerställa att du har en akademisk handledare för uppsatsen och en möjlighet att behandla temat som en del av dina studier. Uppsatsen kan genomföras enskilt eller i par, med placering på Svensk Dagligvaruhandels kontor i Stockholm eller på distans.
Vi arbetar med en inkluderande rekrytering och är övertygande om att våra olikheter är styrkor för att bygga ett hållbart samhälle. Du är alltid välkommen med din ansökan och för att trivas och lyckas väl i rollen tror vi att det är viktigt att du har:
Uppsatsperiod: Hösten 2023, uppsats under en hel termin (30 hp) är att föredra, men önskemål om annan omfattning kan anges i din ansökan.
Placering: På distans, med löpande avstämningar digitalt eller genom möten på Svensk Dagligvaruhandels kontor i Stockholm, Regeringsgatan 60.
Handledning: Du kommer primärt att handledas av hållbarhetsansvarig Filip Ekander, samt ha kontakt med experter internt inom medlemsorganisationerna och externt.
Ersättning: Arbetet är obetalt och bör genomföras inom ramen för dina studier.