Utvärdera hur regeringens politik är förenlig med Sveriges klimatmål
”Min förhoppning är att denna praktik kan vara en språngbräda för att bygga kunskap och nätverk för dig som vill driva och utveckla Sveriges klimatarbete i din framtida yrkesroll”, så säger Anna Elofsson utredare och handledare på klimatpolitiska rådets kansli. Nu har du chansen att söka en praktikplats på en liten och inkluderande myndighet som jobbar med en stor fråga: hur når Sverige noll utsläpp av växthusgaser senast år 2045?
Om Klimatpolitiska rådet
Klimatpolitiska rådet bildades den 1 januari 2018 med uppgift att utvärdera hur regeringens samlade politik är förenlig med Sveriges klimatmål. Som praktikant får du jobba mitt i händelsernas centrum för arbetet med hur Sverige ska få till den omfattande samhällsförändring som krävs för att nå noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2045.
Klimatpolitiska rådet består av åtta ledamöter med bred tvär- och mångvetenskaplig kompetens. Rådets kansli är ett litet tajt team heltidsanställda som tar fram underlag, driver den löpande verksamheten, sköter kontakten med andra myndigheter och förbereder rådets möten. Kansliets huvuduppgift är att i samarbete med rådets ledamöter sammanställa en årlig rapport med Klimatpolitiska rådets bedömning av regeringens samlade politik samt rekommendationer om vägar fram. I mars lämnar Klimatpolitiska rådet över årets rapport till regeringen. Årets rapport kommer lanseras den 21 mars 2024.
Vad får jag göra och lära mig under praktiken?
Som praktikant på Klimatpolitiska rådets kansli blir du en viktig del av verksamheten. När du börjar efter sommaren kommer arbetscykeln för 2025 års rapport precis ha börjat och fokus ligger på omvärldsbevakning, kvalitativ och kvantitativ analys, att sammanfatta underlag, att ha dialogsamtal med intressenter med mera. Utifrån ditt intresse och kansliets behov sätter du och din handledare en plan för dina huvudsakliga ansvarsområden. Kansliet ser gärna att du tycker det är extra roligt att sammanställa, analysera och paketera kvantitativa data.
En praktik på Klimatpolitiska rådets kansli erbjuder dig:
- Kvalificerat utredningsarbete med goda förutsättningar till kompetensutveckling.
- Möjlighet att få vara mitt i händelsernas och politikens centrum när svensk politik utvärderas utifrån klimatmål.
- Unik chans att få jobba på en av de minsta myndigheterna i Sverige, och därmed möjlighet att vara med i alla delar av verksamheten.
- Ett inkluderande arbetsklimat med kollegor som har stor erfarenhet och viljan att ge bra förutsättningar för en givande praktik.
- Möjlighet att göra datainsamling till masteruppsats eller exjobb hos kansliet, som en fortsättning på din praktik.
Kompetenser och färdigheter
Vi arbetar med inkluderande rekrytering och är övertygande om att alla individers styrkor behövs för att bygga ett hållbart samhälle. Du är alltid välkommen med din ansökan – för att trivas och lyckas väl i rollen tror vi att det är viktigt att du:
- Ha ett intresse för politik och klimatomställning.
- Ha en praktikkurs via dina studier (går att söka som fristående kurs).
- Är masterstudent inom ett relevant område. Eftersom den samlade politiken belyses kan många utbildningsområden vara relevanta; exempelvis statsvetenskap, nationalekonomi, miljöekonomi, ingenjörsstudier, kommunikation och marknadsföring, folkhälsovetenskap eller motsvarande.
- Har goda kunskaper i både svenska och engelska.
- Har ett intresse för att förstå, sammanställa och kommunicera både kvalitativ och kvantitativ data och information.
- För rollen tror vi också att det är viktigt att du som person är noggrann, självgående, driven och prestigelös.
Det är även meriterande med:
- Förkunskap inom dataanlys.
- God vana av att arbeta i Excel.
Villkor
Arbetsplats: Klimatpolitiska rådets kansli på Drottninggatan i Stockholm och på distans hemifrån. Du behöver kunna vara på plats på kontoret i Stockholm.
Praktikperiod: Hösten 2024, 20 veckor på heltid (30 hp) från terminsstarten.
Handledning: Du handleds av Anna Elofsson som är utredare på Klimatpolitiska rådet.
Ersättning: Praktikplatsen är obetald och ska genomföras inom dina studier för att du ska få poäng och studiemedel.