Hållbarhetsordlista: En guide till de vanligaste begreppen

Hållbarhet är ett komplext och ibland snårigt ämne. För att göra det lite mer överskådligt har vi skapat en praktisk hållbarhetsordlista med de viktigaste begreppen. Här får du korta och tydliga förklaringar på allt från EU-direktiv och hållbarhetsrapportering till metoder för att mäta och minska miljöpåverkan. Är du redan expert? Skicka den här listan vidare till en kollega som kan ha nytta av den!

Kontaktpersoner

Simon Werbart Flato, Verksamhetschef
simon@sustainergies.se

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) är ett EU-direktiv som ställer högre krav på hållbarhetsrapportering för företag. Syftet med direktivet är att öka transparensen kring företags miljömässiga och sociala påverkan för att främja hållbara investeringar och stödja EU:s mål om att nå nettoutsläpp till 2050. För stora företag började CSRD träda i kraft gradvis under 2024, mindre företag omfattas från 2026 och framåt.

En dubbel väsentlighetsanalys (Double Materiality Analysis) är en del av CSRD och hjälper företag att identifiera  och bedöma hållbarhetsfrågor ur två perspektiv: Påverkansväsentlighet  och finansiell väsentlighet. Påverkansväsentlighet visar på hur företagets verksamhet påverkar miljö, samhälle, medarbetare och kunder i relation till klimat, mänskliga rättigheter och resursförbrukning. Finansiell väsentlighet utvärderar hur relevanta hållbarhetsfaktorer påverkar företagets ekonomi i risker och möjligheter.  Genom att ta hänsyn till både interna och externa aspekter kan företag skapa mer relevant och tillförlitlig  hållbarhetsrapportering.

CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) är ett EU-direktiv som syftar till att företag ska ta ansvar för miljö och mänskliga rättigheter, både inom sin egen verksamhet  och längs hela värdekedjan. CSDDD bygger på FN:s vägledande principer och OECD:s riktlinjer. Direktivet vänder sig till större företag, men även mindre företag kommer att beröras genom att de ingår i de större företagens leverantörskedjor.

Green Claims Directive är ett förslag från EU-kommissionen som ställer högre krav på företag att kunna bevisa sina miljömässiga påståenden. Direktivet är en del av EU:s arbete mot greenwashing, det vill säga vilseledande marknadsföring med miljöargument. Målet är att skydda konsumenter och att främja rättvis konkurrens mellan företag som gör miljömässiga  ansträngningar.

GHG (Greenhouse Gas Protocol) är en internationell standard för att mäta och redovisa växtgasutsläpp inom offentlig och privat sektor. GHG:s riktlinjer hjälper företag och organisationer att identifiera och redovisa sina växthusgasutsläpp, uppnå klimatmål och minska sin klimatpåverkan. 

GHG-protokollet delas upp i tre så kallade scope: 

Scope 1: Direkta utsläpp som sker i den egna verksamheten, som ägs eller kontrolleras av företaget. 

Scope 2: Indirekta utsläpp från inköpt energi, som produceras utanför företaget och förbrukas av det rapporterande företaget.

Scope 3: Övriga indirekta utsläpp från exempelvis leverantörskedjor och transporter, som sker utanför företagens direkta kontroll och verksamhet.

Koldioxidekvivalenter (CO2e) är ett mått som gör det möjligt att jämföra olika gasers potentiella klimatpåverkan i relation till motsvarande mängd koldioxid. De olika växthusgaserna påverkar klimatet olika mycket, så för att kunna jämföra olika gaser med varandra beräknas deras klimatpåverkan till koldioxidekvivalenter. Eftersom olika växthusgaser har olika livslängd skiljer deras klimatpåverkan jämfört med koldioxid åt beroende på hur lång tid man räknar på, vanligtvis räknas utsläpp om till koldioxidekvivalenter på 100 års sikt.

LCA (Life Cycle Analysis) är en metod för att beräkna och utvärdera miljöpåverkan från en produkt eller tjänst under dess livscykel. Genom en LCA kan företag identifiera möjligheter och utveckla strategier för att minska sin miljöpåverkan, till exempel genom att minska koldioxidutsläpp, kemikalieanvändning eller resursförbrukning. Utöver att utvärdera miljöpåverkan ger en LCA översikt över de resursflöden som finns. LCA omfattar flera olika miljöaspekter för att säkerställa att åtgärder inom ett område inte leder till negativa effekter inom ett annat.

EPD (Environmental Product Declaration) är ett oberoende verifierat dokument som ger transparent och jämförbar information om produkters och tjänsters miljöpåverkan. Det används brett inom flera branscher och på de flesta marknader världen över för att kommunicera produkters miljöprestanda till kunder och andra intressenter.

Klimatkompensation eller klimatfinansiering innebär att den som orsakar utsläpp investerar i ett projekt som syftar till att minska motsvarande utsläpp på en annan plats. Till exempel genom att stötta initiativ som främjar förnybar energi, skogsplantering eller energieffektivisering i utvecklingsländer. Klimatkompensation bör inte ses som en ursäkt för att inte minska sina egna utsläpp, utan som ett komplement till ett omfattande klimatarbete.

En hållbarhetspolicy är en plan för ett företags hållbarhetsarbete. En hållbarhetspolicy kan innehålla åtaganden om att minska och förebygga miljöpåverkan, bidra positivt till samhället och människors hälsa och överensstämma med relevanta lagkrav. Innehållet i en hållbarhetspolicy visar hur ett företag ska arbeta med hållbarhetsfrågor, och ska vara tillgänglig för alla medarbetare och intressenter.

CSR (Corporate Sustainable Responsibility) är en äldre term som handlar om att ett företag ska ta samhällsansvar för  sin verksamhet ur ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt perspektiv. I och med att begreppet vunnit mark har också dess omfattning breddats, idag omfattar det allt ifrån arbetsmiljöfrågor till motverkandet av korruption i leveranskedjor.

ESG (Environmental, Social and Governance) är ett verktyg som företag använder för att mäta och förbättra sin klimat- och miljöpåverkan i förhållande till FN:s mål för hållbar utveckling. ESG utgår ifrån de tre huvudkriterierna miljö, samhälle och styrning. Det är en finansiell standard som används för att utvärdera och jämföra företags hållbarhet hur hållbart ett företag är baserat på hållbarhetskriterier.

Behöver ditt företag eller organisation stöd inom någon av dessa områden? Då har du kommit rätt! Sustainergies har över 15 års erfarenhet av att rekrytera rätt talanger,  vi hjälper dig att hitta de kompetenser som kan driva din hållbarhetsresa framåt. Kontakta oss idag för att ta nästa steg på er hållbarhetsresa!