Ylvali Busch, en av vinnarna i den internationella studenttävlingen Sustainergies Cup, tacklar ett av de största hoten för världens megastäder: luftföroreningar. Hennes lösning för mer hållbar infrastruktur omfattar ett tunnelsystem, policyförslag och idéer för att förändra mänskligt beteende. Lösningen utgår från Hong Kong, men kan möjliggöras i storstäder världen över av Atlas Copco, som i tävlingen bett studenter i hela världen att skapa lösningar för den hållbara staden.

Pressmeddelande 2016-03-09

– Vinnarnas lösningar har en inspirerande kreativitet, samtidigt som de är affärsnära och har ett stort mått av realism – nu känner jag mig tryggare inför framtiden, säger Mattias Goldmann, VD på tankesmedjan Fores och ”Mäktigast i Hållbarhetssverige 2016” enligt Aktuell Hållbarhet samt medlem i tävlingens jury.

Ylvali Busch och hennes bidrag “Is Hong Kong Killing me?” vill bemöta problemen med de luftföroreningar i staden som leder till hälsoproblem, är en plåga i vardagen och skadar miljön. Hennes lösning för att göra staden Hong Kong renare och mer hållbar omfattar egentligen tre olika förslag: ett tunnelsystem som renar luften, glasväggar som förhindrar fotgängare att gå mot rött samt lagstiftning som förhindrar fordon av äldre modell. Atlas Copco tycker att det förstnämnda är särskilt intressant och framåtsträvande. De kan erbjuda hållbara, energieffektiva produkter och tjänster för att bygga tunnlarna samt säkra att deras erbjudande inkluderar teknik och koncept för att framgångsrikt hantera och minska luftföroreningar för att på så sätt bidra till en renare värld.

– Den imponerande lösningen kan förbättra både människors hälsa och miljön samtidigt som den breddar perspektivet på Atlas Copcos affärsidé om hållbar produktivitet, säger Sofia Svingby, Vice President Corporate Responsibility för Atlas Copco.

Ylvali Busch läser en master i industriell ekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan och är nyligen hemkommen från ett internship i Hong Kong och Marocko. Idén föddes från insikten att ren luft är ett privilegium för ett fåtal människor i dagens moderna samhällen.

Detta var en av många lösningar när innovationstävlingen Sustainergies Cup genomfördes för sjunde gången. Tävlingen engagerade tusentals studenter mellan oktober 2016 och januari 2017. Arrangör är Sveriges största plattform för studenter och företag som vill samarbeta för hållbar utveckling, Sustainergies, tillsammans med Atlas Copco, Energimyndigheten och Skandia Fastigheter.

– Syftet med tävlingen är att låta studenter lösa affärskritiska hållbarhetsutmaningar åt proaktiva organisationer. Det är häftigt hur tävlingens partners vågat bjuda in studenter att bidra med sina perspektiv och hur studenterna i sin tur bjudit tillbaka med riktigt smarta lösningar, säger Markus Danell, verksamhetschef för Sustainergies.

Sustainergies Cup är en innovationstävling i hållbarhet där studenter får möjlighet att lösa verkliga utmaningar åt spännande arbetsgivare. Syftet med tävlingen är att inspirera studenter till praktiskt hållbarhetsarbete och samtidigt bidra med användbara och innovativa lösningar för företag som gör skillnad i samhället.

Kontaktpersoner

Markus Danell, Verksamhetschef Sustainergies, 073 809 62 43, markus@sustainergies.se

Lotta Gill, Communication Manager Atlas Copco, 070 340 86 80, lotta.gill@se.atlascopco.com

Ylvali Busch, Vinnare för Atlas Copco, 070 911 03 95, ylvalib@kth.se

Länkar