Det handlar om att visa möjligheter för en hållbar värld

Sabina Kraupp och Emelie Ljuhs arbetar idag som kommunikatör respektive HR-specialist på Naturvårdsverket som driver och samordnar Sveriges miljöarbete. Grunden till att de båda drogs till den arbetsplatsen låg i viljan att göra skillnad och delta i något meningsfullt. Även om de inte är direkt utbildade i hållbarhet arbetar de idag på olika sätt med klimat- och miljöfrågor och bidrar till att helheten funkar i verksamheten i strävan efter att göra världen till något bättre.

Pressmeddelande 2022-04-08

Naturvårdsverket är en statlig myndighet som verkar på uppdrag av den svenska regeringen och bedriver miljöarbete inom Sverige, inom EU och internationellt. Det är ett brett spann av områden myndigheten hanterar, men arbetet kan kort sammanfattas i tre huvudområden; minska klimatpåverkan, bevara biologisk mångfald och bidra till ett resurseffektivt samhälle.

– Det handlar till stor del om att driva och samordna arbetet tillsammans med andra för att skapa en hållbar utveckling i det stora hela och framförallt visa vilka möjligheter som finns för en hållbar utveckling, förklarar Emelie. Varje termin är Naturvårdsverket en av de platser Sustainergies förmedlar flest studenter till. Det stående samarbetet innebär både förmedling av praktikplatser men även platser till deras traineeprogram. Sustainergies fungerar som en mellanhand för att fler enkelt ska få möjligheten att ta steget in i arbetslivet och särskilt börja arbeta med hållbarhetsfrågor. Som student eller nyutkommen i arbetslivet är det ofta en omställning att gå från det akademiska till att omsätta sina kunskaper i praktiken. Sustainergies har en framarbetad process för förmedlandet av kandidater vilket gör det enkelt för Naturvårdsverket att skapa möjligheter och välkomna studenter till att ta steget från studierna till arbetslivet. Det är ett betydelsefullt steg för studenterna, men de tillför i sin tur också mycket till Naturvårdsverket i form av drivkraft och energi. – Det finns flera dimensioner av fördelar, förklarar Sabina. Det är alltid givande att lyssna in någon annans perspektiv och kompetens. Det är också kul att stötta någon som provar saker för första gången, inte minst för att många studenter växer snabbt på den tid de är hos oss och verkligen hinner bidra till gruppens arbete samtidigt som de lär sig. Utbytet som görs mellan Naturvårdsverket och studenter är gynnsamt för de båda. Sabina och Emelie märker att utbytet leder till att unga får upp ögonen för Naturvårdsverket och ser det som en attraktiv framtida arbetsplats. En kulturmätning som gjordes på Naturvårdsverket visade att Sabinas och Emelies vilja att göra skillnad tillsammans med ett starkt engagemang är något som genomsyrar hela myndigheten. De båda beskriver arbetsplatsen som att alla kollegor är väldigt duktiga på sitt jobb, men också att den har en väldigt varm, vänlig och hjälpsam kultur. – Det blir en balans mellan att man jobbar med komplexa frågor och samtidigt hittar en väldigt enkel och fin kontakt mellan varandra, säger Emelie.  Tre tips från Emelie inför din praktik:

  • Utvecklingsmål: tänk igenom vad du vill få ut av praktiken och hur du når dit på bästa sätt.
  • Planering: ha en god dialog med din handledare redan från start kopplat till upplägg och kommunikation för att skapa bästa möjliga förutsättningar.
  • Mindset: delta i allt spännande som går kopplat till ditt uppdrag, ställ frågor och var nyfiken

Tre tips från Sabina inför din praktik:

  • Träna på att säga vad du tycker och tänker i en situation där alla verkar kunna mer. Alla människor bidrar utifrån sin kompetens, även om det verkar som att alla andra kan mycket mer.
  • Var öppen för att prova många saker!
  • Våga fråga om allt möjligt kring hur det fungerar i arbetslivet.

Kontaktpersoner

Lukas Lundberg, kommunikationsansvarig, Sustainergies, +46 (0)70 271 88 35, lukas.lundberg@sustainergies.se

Länkar