Ansökan har stängt

Du hittar aktuella annonser här!


Kartlägg kopplingen mellan genus och luftkvalitet (exjobb eller praktik)

Det finns ännu ingen genuslins som förklarar luftföroreningars påverkan på välbefinnande och hälsa, men det vill Internationella enheten tillsammans med dig ändra på! Du kommer, inom ramen för IMPAQ-projektet som bedrivs i Bosnien-Hercegovina, ge stöd till informations- och datainsamling samt grundläggande analys kopplat till luftkvalitet och genusfrågor. Detta är ett hittills outforskat område och du kommer därmed bidra till en unik förståelse kring luftföroreningars påverkan och dess åtgärder. Du kommer självständigt röra dig i en internationell kontext och vara del av diskussioner och förhandlingar med bosniska myndigheter och regeringsföreträdare. Missa inte denna unika exjobbs – eller praktikmöjlighet! Ps, vi söker två studenter, så tipsa gärna en studiekamrat!

On Naturvårdsverket och Internationella Enheten

Naturvårdsverket är en drivande och samordnande kraft i miljöarbetet. De ansvarar för frågor som handlar om klimat och luft, mark, biologisk mångfald, förorenade områden, kretslopp och avfall, miljöövervakning, jakt och vilt samt miljöforskning.

Internationella enheten stödjer verksamheten inom det bilaterala och multilaterala miljösamarbetet och internationella utvecklingssamarbeten. I uppdraget ingår att samordna, prioritera, utveckla samt, vid behov, delta i arbetet. Enheten ansvarar även för internationella besök till myndigheten och löpande omvärldskontakter med Miljödepartementet, Utrikesdepartementet och Sida angående internationellt miljö- och klimatsamarbete. Internationella enheten är kontaktpunkt för Sida, Arktiska rådet, Barentsrådet, Nordiska Ministerrådet, OECD, UNDP, UNECE, UNEP och WHO.

Vad får jag göra och lära mig under praktiken?

I Bosnien och Hercegovina bistår Internationella enheten med att hantera och kvalitetssäkra luftkvalitetsdata i syfte att på sikt genomföra åtgärder för att förbättra luftkvalitén i landet, som av WHO klassas som en av de värsta. Insatser inom projektet, som löper 2019-2022, har påbörjats för att skapa ett referenslaboratorium för kvalitetssäkring av mätvärden.

Internationella enheten söker två studenter för att skapa en ökad förståelse kring hur dålig luftkvalitet kan ha olika effekt och slå olika hårt på män respektive kvinnor, samt vilka anledningar det kan finnas till detta. Målet är att arbetet ska bidra med en genuslins för att bättre kunna förstå luftföroreningars påverkan på välbefinnande och hälsa. Samt huruvida åtgärderna att förbättra luften är jämlika mellan könen.

Upplever kvinnor och män olika stor exponering för luftföroreningar? Hur olika slår åtgärderna på kvinnors respektive mäns miljö? Hur delaktiga är kvinnor i åtgärder? Kan luftföroreningar i sig bidra till ojämlikhet mellan könen? Kan det bidra till att öka ojämlikheter på arbetsmarknaden? Dessa är några av frågorna som kan komma att behandlas av din analys. Även förslag till åtgärder beroende på vad studien resulterar i kommer vara en del av arbetet.

Sammanfattningsvis kommer du att:

  • Stödja det pågående arbetet med att analysera luftkvalité ur ett genusperspektiv
  • Genomföra en litteraturgenomgång
  • Genomgöra informations- och datainhämtning, könsdissaggregerad om möjligt
  • Analysera insamlad data
  • Genomföra kvalitativa undersökningar, såsom; intervjuer och att läsa enskilda studier
  • Samla och presentera data, och analys på ett lättillgängligt sätt
  • Ge stöd till övriga projektteam i olika arbetsuppgifter som identifieras under arbetets gång

Kompetenser och färdigheter

Vi arbetar med inkluderande rekrytering och är övertygande om att våra olikheter är styrkor för att bygga ett hållbart samhälle. Du är alltid välkommen med din ansökan och kompetenserna vi söker för just denna roll är:

  • Studerar en bachelor, master eller Phd
  • Studerar inom ämnen såsom sociologi, genusvetenskap eller statsvetenskap med inriktning mot miljöfrågor och genus. Alternativt miljövetenskap med inriktning mot sociala frågor
  • Har tidigare erfarenheter från internationellt arbete
  • Har erfarenhet från miljöarbete.
  • Har erfarenhet/kunskap från genusarbete, där det är meriterande med kunskap om gender-disaggregated kvantitativ och kvalitativ social forskning
  • Är van vid att hantera data och information strukturerat
  • Har god kunskap i engelska och svenska i tal och skrift
  • Som person är du drivande, självgående och bra på teamwork

Villkor

Uppdraget ska genomföras som en praktik/exjobb inom dina studier
Praktikperiod: Våren 2022, 20 veckor (30hp), med start i januari 2022
Placering: Arbetet kan utföras på distans men även på Naturvårdsverkets kontor i Stockholm eller Östersund om så önskas.
Handledning:
Ersättning: 
Praktikplatsen är obetald och bör genomföras inom ramen för dina studier.

Ansökan har stängt

Du hittar aktuella annonser här!