Ansökan har stängt

Du hittar aktuella annonser här!


Få erfarenhet av miljöledning inom staten

Nu kan du bli praktikant på Kammarkollegiet och vara en del i utvecklingsarbetet för myndighetens miljöledningssystem. Med både internt och externt stöd kommer du att få en mycket värdefull erfarenhet och samtidigt själv kunna bidra till en mer hållbar verksamhet! 

Om Kammarkollegiet

Kammarkollegiet inrättades redan 1539 och är därmed Sveriges första myndighet. I dag lyder myndigheten under Finansdepartementet och fungerar som kapitalförvaltare, försäkringsbolag, upphandlare och juridisk byrå för statsförvaltningen med över 35 olika uppgifter från riksdag och regering. Därmed samlar myndigheten en stor bredd men också spets av kompetenser, med cirka 300 anställda – framför allt jurister, ekonomer och kvalificerade handläggare. Verksamhetens ledord är Öppenhet och Transparens, och arbetsplatsen beskrivs som tillitsbaserad där alla anställda har stort mandat och där trivseln är hög. 

Kammarkollegiet ska som statlig myndighet ha ett miljöledningssystem för att säkerställa att organisationen systematiskt förbättrar sin positiva miljöpåverkan och minskar sin negativa miljöpåverkan. Nu behöver detta arbete uppdateras och som praktikant kan du vara med och få erfarenhet av hur miljöledning inom staten verkligen går till.  

Vad får jag göra och lära mig under praktiken?

Som praktikant för Kammarkollegiet kommer din huvuduppgift vara att bidra till arbetet med att uppdatera myndighetens miljöledningssystem. Utvecklingsbehovet är stort och som en del av arbetet kommer du exempelvis att kunna delta i:

  • kartläggning av vilka skyldigheter som finns och vilken vägledning som är tillgänglig
  • granskning av vilket arbete som görs idag och eventuella brister
  • en ev. uppdaterad miljöutredning för att ha en aktuell analys av myndighetens miljöpåverkan
  • utveckling och ev. implementering av prioriterade delar av miljöledningssystemet

Du handleds löpande av myndighetens ansvarige för miljösamordning, men du ges även stöd från andra chefer, miljörättsexperter hos Kammarkollegiet och eventuellt andra externa experter hos bland andra Naturvårdsverket eller andra myndigheter. Miljöarbetet på Statens inköpscentral är också mycket välutvecklat och det kan finnas fler interna resurser att ta vara på. Målsättningen är att under praktikperioden komma tillräckligt långt för att säkerställa att miljöledningsarbetet får en nystart. 

Praktikplatsen kan ge dig en mycket god förståelse för hur arbetet med miljöledning i staten går till, med goda möjligheter att bygga upp meriter och nätverk inom myndighetsvärlden. Eftersom arbetsplatsen är öppen och transparent har du också goda möjligheter att själv påverka och bidra till en mer hållbar verksamhet. 

Kompetenser och färdigheter

Vi arbetar med en inkluderande rekrytering och är övertygande om att våra olikheter är styrkor för att bygga ett hållbart samhälle. Du är alltid välkommen med din ansökan och kompetenserna vi söker för just denna roll är:

  • Intresse och god förståelse för arbete inom staten/myndigheter
  • Förkunskaper från studier eller jobb inom miljöledning, 
  • Erfarenheter av arbete med EMAS, ISO 14001 eller motsvarande (Meriterande)
  • Goda kunskaper i svenska är en förutsättning, både i tal och text
  • För rollen tror vi också att det är viktigt att du är självgående, initiativtagande och öppen.

Villkor

Praktikperiod: Hösten 2022, praktik under en hel termin (30 hp) är att föredra, men önskemål om annan omfattning kan anges i din ansökan.
Placering: Kammarkollegiets kontor på Slottsbacken i centrala Stockholm, eller delvis på distans med besök i Stockholm.
Handledning: Du handleds av myndighetens ansvarige för miljösamordning och har god tillgång till stöd i arbetet både internt och externt.
Ersättning: Praktikplatsen är obetald och ska genomföras inom ramen för dina studier på högskolenivå eller motsvarande.

Ansökan har stängt

Du hittar aktuella annonser här!